FCT

El mòdul de pràctiques formatives FCT es regula per l'Ordre del conseller d’Educació i Cultura de 15 de juny de 2010 per la qual es regulen les pràctiques formatives en centres de treball, a les Illes Balears (BOIB núm. 95 de 24 de juny).

ARTICLES MÉS IMPORTANTS

1) Accés (Article 26)

L’accés de l’alumne a les pràctiques formatives en centres de treball requereix l’avaluació positiva de tots els altres mòduls professionals de l’ensenyament que cursa, exceptuant el mòdul professional de Projecte pel que fa als cicles formatius de grau superior.

2) Nombre de convocatòries (Article 30)

L’alumne d’un cicle formatiu disposa de dues convocatòries per superar el mòdul Formació en centres de treball. L’alumne amb necessitats educatives especials associades a discapacitat disposa de quatre convocatòries per superar-lo.

3) Exhauriment del nombre de convocatòries (Article 31)

Quan un alumne tengui pendent únicament les pràctiques formatives i hagi exhaurit totes les convocatòries a les quals té dret, el procediment per obtenir el títol consisteix a incorporar-se a la vida laboral activa en un camp professional relacionat directament amb el cicle formatiu cursat i, un cop té l’experiència laboral equivalent a un any a jornada completa, com a mínim, s’ha de matricular al mòdul i sol·licitar la correspondència amb la pràctica laboral (Exempció).

4) Exempció de les pràctiques formatives

Requisits per a la sol·licitud de l’exempció (Article 32)

Pot sol·licitar l’exempció de la realització de les pràctiques formatives, l’alumne de cicles formatius de formació professional que pugui acreditar experiència laboral equivalent, com a mínim, a un any a jornada completa, en un camp professional relacionat directament amb el cicle formatiu que cursa.

Tipus d’exempcions i efectes (Article 33)

L’exempció a la realització de les pràctiques formatives pot ser total o parcial.

L’exempció total a la realització de les pràctiques formatives s’atorga si l’alumne pot acreditar una experiència professional que demostri la capacitació suficient per afrontar totes les competències de l’ensenyament que està cursant i en un nombre d’hores igual o superior a les establertes per a la realització de les pràctiques formatives de les que demana l’exempció. Aquesta exempció implica que l’alumne no les ha de realitzar i que s’ha de fer constar aquesta situació en els documents d’avaluació amb l’expressió “Exempció total”. L’alumne d’un cicle formatiu de grau superior, al qual s’ha concedit l’exempció total de les pràctiques formatives, ha de cursar el mòdul Projecte. Aquest mòdul ha de versar sobre la seva experiència laboral que ha donat lloc a l’exempció.

L’exempció parcial a la realització de les pràctiques formatives s’atorga si l’alumne pot acreditar una experiència professional que demostri la capacitació suficient per afrontar part de les competències de l’ensenyament que està cursant. Aquesta exempció implica que només han de realitzar part de les pràctiques formatives adients per assolir aquelles competències professionals que no s’han acreditat amb l’experiència
laboral. El període de temps necessari es calcula proporcionalment al conjunt global de competències professionals associades a cada títol i, en cap cas, no pot ser inferior al 30% de les hores establertes per a les pràctiques formatives. S’ha de fer constar aquesta situació en els documents d’avaluació amb l’expressió “Exempció parcial”. L’alumne d’un cicle formatiu de grau superior, al qual s’ha concedit l’exempció parcial de les pràctiques formatives, ha de cursar el mòdul Projecte.

Procediment i terminis de sol·licitud d’exempció (Article 34)

1. L’exempció de les pràctiques formatives s’ha de sol·licitar a la direcció del centre educatiu on està matriculat l’alumne, d’acord amb el model que es pot trobar a la pàgina web de la Direcció General de Formació Professional i Aprenentatge Permanent, i que figura com a Annex 1 en la documentació de les pràctiques formatives en centres de treball. A la sol·licitud s’ha d’adjuntar còpia acarada dels documents acreditatius corresponents que justifiquen l’experiència laboral:

a) Certificat de l'empresa o les empreses on ha adquirit l'experiència laboral, en què s'especifiqui la durada del contracte o dels contractes, l'activitat laboral desenvolupada, el període i nombre total d'hores que s'ha dedicat a aquella activitat, i el grup de cotització i la categoria o les categories professionals que va tenir. En el cas de treballadors que fan feina per compte propi, certificat d'alta en el cens d'obligats tributaris i una declaració de la persona interessada sobre l'activitat laboral que desenvolupa.

b) Certificat de la Tresoreria General de la Seguretat Social o de la mutualitat laboral a la qual estigués afiliat, en què s'esmenti l'empresa, el grup de cotització i el període de contractació, o si n'és el cas, el període de cotització en el règim especial de treballadors autònoms (Informe de vida laboral actualitzat).

2. Els terminis per a la presentació de la sol·licitud d’exempció i de la documentació corresponent són els següents:

Aquell alumne que compleix amb els requisits d’experiència laboral, abans de l’inici de les pràctiques formatives en el període establert per realitzar-les, ha de presentar la sol·licitud 21 dies hàbils abans de l’avaluació que determina l’accés a les pràctiques formatives.

5) Renúncia voluntària a la matrícula de les pràctiques formatives (Article 48)

1. L’alumne que consideri adequat no posposar la realització de les pràctiques formatives en un altre moment del curs escolar, sinó donar-se de baixa, pot sol·licitar la renúncia voluntària de la matrícula. La renúncia a la matrícula implica que la convocatòria no s’ha de comptar a l’efecte del nombre màxim de convocatòries en què pot ser avaluat.
2. La renúncia voluntària de les pràctiques formatives s’ha de fer per escrit, i s’ha d’adreçar a la direcció del centre educatiu amb una antelació mínima de 21 dies hàbils abans de la sessió d’avaluació que determina l’accés a les pràctiques formatives.
3. La renúncia voluntària de la matrícula de les pràctiques formatives s’ha de fer constar en els documents d’avaluació amb l’expressió “Renúncia”.